Medicinsk akupunktur tager udgangspunkt i den traditionelle kinesiske akupunktur (TCM), som har været anvendt i Kina siden 3.-2. århundrede f.Kr. Den medicinske akupunktur underbygges af talrige studier, som har påvist effekt gennem specifkke akupunktur punkter.
Akupunkturbehandling foregår ved, at der stikkes tynde nåle ind i musklerne. Nålene stimulerer nervesystemet og denne stimulering kan medføre smertelindring, øget blodgennemstrømning og afspænding af musklerne.
Under behandlingen, som ikke bør gøre ondt føles en ”varme”, ”prikken” eller en let ”sovende” fornemmelse. Normalt indsættes 4-8 nåle i området med symptomer, smerter og funktionsforstyrrelser. Behandlingen tager ca. 15- 20 minutter, og efter 3-5 behandlinger kan positive effekter vise sig som bedring af nattesøvn, reduktion af smerter og bedring af fysiske funktioner.
Der kan være bivirkninger ved behandling med akupunktur. Eksempelvis vil ca. 50 % føle træthed efter behandlingen, og symptomer kan kortvarigt blusse op. Herudover kan der opstå mindre blødninger og ved inkompetent anvendelse kan der i sjældne tilfælde ske uheld med perforering af de indre organer.
For at opnå det bedste resultat med akupunktur er det vigtigt, at akupunktur kun anvendes ved veldiagnosticerede tilstande, og hvor man ved at behandlingen har en relevant effekt.
Din fysioterapeut er uddannet i akupunkturbehandling igennem Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi og kan derfor vurdere om denne behandlingsform er relevant behandling for dig.
Indikation på akupunktur behandling:
- Veldiagnosticerede muskuloskeltale smertetilstande og funktionsforstyrrelser bl.a.
- Overbelastningsskader i muskler og led
- Kronisk rygsmerter
- Knæsmerter ifm. atrose
- Spændningshovedpine
- Cervikogen hovedpine
Akupunktur benyttes ofte som et værktøj i den fysioterapeutiske behandling.